La Villa
background


Vandring över alperna in i Italien. Via Spluga bygger på en gammal handelsväg mellan Thusis i Schweiz över Splugenpasset till Chiavenna i Italien.

Fram till för ca 100 år sedan var detta en av de mest betydelsefulla passen över alperna tack vare dess läge. Genom ett samarbete mellan de båda länderna öppnades 2001 Via Spluga som bjuder på en fantastisk kulturell och historisk vandring över passet. Vandringen som är totalt 65 km lång går genom ett fantastisk landskap mellan små byar och över alperna. Den är också fylld med flera kulturella besök och sköna bad i varma källor.Resans höjdpunkter

 • De fantastiska vyerna
 • Sevärdheterna längs vandringen
 • Utmaningen att gå över alperna
 • Varma källorna i Andeer

6 dagars paket

 1. Ankomst till Thusis (CH) och övernattning. Som alternativ kan man ankomma till Chiavenna för övernattning för att dagen efter ta buss över passet till Thusis och starta vandringen*.
 2. Vandring från Thusis till Andeer (CH). Två alternativa vägar finns att välja mellan. Den kortare via Verlorenes Loch (det förlorade hålet), tunneln över den gamla handelsvägen eller den längre Traversina som bl.a går längst en spektakulär hängbro. Du passerar också Via Mala, ett av naturen skapat hål i berget och Zillis med den romanska kyrkan San Martino. Avsluta dagen i Andeer med ett varmt och avslappnande termalbad. Längd 14,5/17,5 km. Övernattning i Andeer.
 3. Vandring från Andeer till Splugen (CH). Längst vägen passerar ni vattenfallet Roffla som i över 60 år legat gömt i en militärbas, Längd 13,0 km. Övernattning i Splugen.
 4. Vandring från Splugen till Isola (IT). Dagens vandring bjuder på de mest natursköna upplevelserna. Den passerar byn Montespluga vid sjön med samma namn med anor från 1800-talets början. Byn och sjön ligger på närmare 2000 m.ö.h.. Vidare genom "La Gola del Cardinello". Denna smala passage var ett försök att skapa en väg över passet redan på 1600-talet. Längd 15,5 km. Övernattning i Isola eller Campodolcino**.
 5. Vandring från Isola till Chiavenna. Dagens etapp bjuder på en brantare nedstigning mot Chiavenna. Vandringen följer bl.a floden Rabbiosa. Längs vägen passerar ni också kyrkan Gallivaggio som visar vikten av Via Splüga inte bara för handeln utan även som pilgrimsled. Längd 19,5 km. Övernattning i Chiavenna.
 6. Fri dag och övernattning i Chiavenna. För den som vill fortsätta vandra rekommenderar vi en vandring till vattenfallet Cascate Acquafraggia och vidar till Savogno.
 7. Utcheckning och avresa.
Datum Pris i SEK
2018-06-09 7 890
2018-10-21 Säsongsslut
Extra natt i Schweiz B&B
790
Extra natt i Schweiz HB
1 080
Extra natt i Italien B&B
660
Extra natt i Italien HB
950
Enkelrumstillägg
1 970

Priset inkluderar

6 övernattningar med frukost, 5 lunchpaket, 4 middagar* (dag 1-4) exkl. dryck. vandringskarta, entréer till vattenfallet i Roffla, Via Mala, San Martino kyrkan, Zillis museum, termalbaden i Andeer (max 2 timmar), Via Spluga museet i Campodolcino, Bottonerokvarnen i Chiavenna samt Palazzo Vertemate Franchi i Piuro. De två sistnämnda under sista dagen i Chiavenna. Transport av bagaget mellan Thusis - Chiavenna under vandringsdagarna.

*Om resan startar med första övernattningen i Chiavenna ingår endast 3 middagar från dag 2-4. Inga måltider ingår vid övernattning i Chiavenna som har flera bra restauranger.

Praktisk information

Minst antal deltagare 2. För pris i enkelrum eller trebäddsrum, kontakta La Villa.

Vandringarnas svårighetsgrad är medel till svår. Tidigare erfarenhet från vandring bland bergen är att rekommendera.

För information om hur du reser till Chiavenna, se här.

Turistskatt kan tillkomma på vissa orter i Italien. Denna betalas kontant per person och natt på plats.Chiavenna har ett brett utbud av restauranger. I närliggande byar finns även 2 restauranger med en stjärna i Guide Michelin.

Tillbaka
Johan EkmarkEn vandring jag gärna gör om. Så mycket historia längst vägen blandat med vacker natur - och en riktigt tuff utmaning.
Johan Ekmark
Tel: 08-514 202 93
johan.ekmark@lavilla.se

Sök aktivitet
Antal dagar: dagar
Aktivitetens namn:
Typ av aktivitet:
Landskap/storstad:
La Villa-nytt

Vill du har vårt nyhetsbrev? Fyll i din mejladress och klicka på Lägg till.linkpil

erbjudanden Erbjudanden mina bokningar Mina bokningar kontakta oss Kontakta oss


Vandra på egen hand
Vandra på egen hand

Börja en ny vana - vandra på semester

Du har en gammal webbläsare

Din webbläsare är av en äldre eller enklare variant och fungerar inte på vår hemsida.

Klicka här för att ladda ner en modern webbläsare (Google Chrome)


La Villa Travel AB | Box 12205 | 102 25 Stockholm
Tel: 08- 514 202 90 | Fax 08-514 202 91 | info@lavilla.se | www.lavilla.se
Bankgiro: 5583-6787 | Orgnr: 556595-9896
Företaget har F-skattsedel | Resegaranti ställd enligt Kammarkollegiets villkor